Pređi na sadržaj.

Moji alati

• Da li su mediji nepristrasni kada objavljuju podatke o pojedinim sudskim postupcima?

Odgovori: 7   Videlo: 5568
Gore jedan nivo
Morate biti registrovani član ovog sajta da bi ste mogli da šaljete odgovore na ovaj forum.

• Da li su mediji nepristrasni kada objavljuju podatke o pojedinim sudskim postupcima?

Poslao webmaster : 2004-09-21 09:53 PM

Trenutni rezultati ankete

-uglavnom su nepristrasni i vode računa da se ne stavljaju ni na jednu stranu   25% (4)
-uglavnom su pristrasni i vrše pritisak u kom pravcu da se sudi   75% (12)
Ukupan broj glasova: 16

Anketa nije naučna i reflektuje samo mišljenja onih korisnika koji su odlučili da učestvuju. Rezultate ne treba smatrati reprezentativnim, i tumačiti ih kao mišljenja korisnika, ili javnosti u opšte.

Menadžer
Poslati sadržaj: 0

• Re: Da li su mediji nepristrasni kada objavljuju podatke o pojedinim sudskim postupcima?

Poslao Anonymous User : 2004-09-21 10:18 PM

Glasao sam za prvu opciju, svestan da pravo stanje možda i nije takvo. Ipak, razlog iz koga sam tako postupio je to, što smatram da ozbiljni mediji (neozbiljne neću uzimati u obzir) pokazuju napredak u poslednjih nekoliko godina. Mislim da je kod medija veći problem uspostavljanje dobrog odnosa između suda i medija, pružanje mogućnosti predstavnicima medija da brzo i blagovremeno dobiju informacije koje se mogu objavlivati, i pomoć predstavnicima medija da se edukuju da bi o komplikovanim pitanjima sudske procedure mogli precizno i razumljivo pisati.

• Re: Da li su mediji nepristrasni kada objavljuju podatke o pojedinim sudskim postupcima?

Poslao Anonymous User : 2004-12-12 11:03 PM

Zelim da naglasim da je tekst "Glasa javnosti" povodom korupcije, koji je objavljen u izdanju od srede 10.12.2004. godine, po mom misljenju, sacinjen uz postovanje osnovnih principa novinarstva. O cinjenici da se izvor informacija nije hteo predstaviti ("advokat sa 30 godina staza";) i da se ne zna sta je on to preduzeo kad ima takva saznanja, meni licno dovodi u sumnju da je izvor autentican, a ako jeste, da on zaista ima saznanja o tome o cemu prica ili ta prica ima drugaciju svrhu (da "lustriramo" sve sudije pa da postavimo podobne). Ali o tom neka sude citaoci, a sto se tice "Glasa javnosti", oni su samo ukazali na moguce postojanje problema, tako da nisu niko poimenicno prozivali i nisu ugrozili niciju privatnost. Podrzavam da se na problem ukaze, ali i da se onaj ko ukazuje i ko ima konkretne informacije, postara da se problem dalje resava i da konkretne informacije dodju do nadleznih organa. U protivnom, sve ce to ostati prazna i neuverljiva "rekla-kazala" pricica.

Poslao Anonymous User : 2006-07-19 01:38 AM

Nažalost ne. Pravo na slobodu informisanja ne predviđa pravo na kršenje zakona, naročito ZKP-a. U tom smislu mislim da je sadržaj čl.3 ZKP-a vrlo dobar i pozivam na njegovu primenu. Nisu samo mediji krivi tu su i političari i druga lica... Ne dopustivo je da mediji preuzimaju ulogu suda i da pre suda donose ''presude'' i šalju ljude na robiju. Svako neka radi isključivo svoj posao i neka se ne meša u tuđu struku (novinari neka budu samo novinari a, sudije samo sudije)jel, zakon se MORA poštovati.:wacko:
Vojislav Milutinović Beograd

Poslao Anonymous User : 2007-09-13 02:12 PM

Mislim da bi mediji trebali da govore i pisu o sudskim postupcima i pojedinacnim slucajevima a kako bi javnost mogla da prati sta se desava i radi u sudstvu. Sudstvo mora da radi transparentno. Tako je u demokratskim zemljama gde televizije i novine govore i pisu o sudskim postupcima u toku radi obavestavanja gradjana.
Sudije su te koje ne bi smele da se obaziru na nacin na koji se to radi, odnosno na pristrasnost bulevarske stampe poput TABLOID-a u Srbiji koji je dno dna. Ni Glas Javnosti nije bas parametar za javnost ali tu su citaoci koji imaju mogucnosti da komentarisu vesti pa se moze ipak donekle proceniti kako se to prihvata u javnosti.
Druga je stvar sto bi sudstvo imalo mnogo vise posla kada bi javna glasila kod nas uvela transparentnost u rad sudstva jer postoje novinari i novinarchine koji se stavljaju na stranu.
Uostalom, o cemu mi govorimo kada jos uvek nemamo ni slobodu stampe a iako nesto hocete da objavite morate da poznajete nekog novinara kojeg pak neko uvek kontrolise.
U medjuvremenu zbog nedostatka i nepostojanja transparentnosti rada, sudovi i dalje rade sta hoce pa ko vise plati taj vise i klati.

Poslao Anonymous User : 2007-09-22 12:48 AM

Новинари београдских средстава информисања су изузетно необразовани. Из тог разлога су немоћни да се баве стручним темама из било које области. једино за шта су они стручни то су дневно, али не политичка већ политикантска трачарења. Ко је од политичара кога пљунуо и слично. зато, кад су судови и судство у питању, верујем искључиво људима који су од стране судова делегирани да буду њихови потпароли и то кад их чујем уживо.На новинарско препричавање не губим време.

Poslao Anonymous User : 2007-09-22 12:51 AM

мм

Poslao Anonymous User : 2007-10-03 12:31 AM

Ne MM,nego Da! Da!