Skoro sam pročitao tekst u jednim dnevnim novinama (neću reći kojim) i slatko sam se nasmejao onom što sam tamo video. Novinar je plasirao informaciju povodom jednog krivičnog postupka, pa je ispalo da je policija OPTUŽILA okrivljenog, da ga je javni tužilac OSLOBODIO od optužbe ali mu je ipak na kraju istražni sudija odredio pritvor.
Za nekoga ko se ne bavi pravom, ovakva informacija može izgledati sasvim normalno, ali kako se slučajno po malo razumem u osnovne pojmove krivičnog postupka, ovaj tekst govori jedino o tome da novinar koji ga je napisao uopšte nema predstavu šta je krivični postupak i ko je tu za šta nadležan (i ne samo novinar, nego očigledno to ne zna ni urednik koji je takvu informaciju pustio u štampu).
Za one koji ne poznaju pravila postupka, daću kratku ilustraciju (koja govori o tome da se razumem u automobile koliko i neki novinari u sudski postupak) - to bi bilo isto kao da je auto-lakirer popravio motor na kolima, potom ih je auto-limar ofarbao, a na kraju ih je auto-mehaničar dobro izlupao i sredio limariju.
Za razliku od prethodnog primera, ovakva situacija je još i moguća. Ona prethodna - nikako.