Pređi na sadržaj.

Moji alati

• Na koji način, po vašem mišljenju, mediji pretežno dolaze do informacija u vezi postupka pred sudom?

Odgovori: 3   Videlo: 4304
Gore jedan nivo
Morate biti registrovani član ovog sajta da bi ste mogli da šaljete odgovore na ovaj forum.
Prethodna tema | Sledeća tema

• Na koji način, po vašem mišljenju, mediji pretežno dolaze do informacija u vezi postupka pred sudom?

Poslao webmaster : 2004-09-21 09:37 PM

Trenutni rezultati ankete

-preko predsednika suda ili sudije-portparola   30% (4)
-preko sudije koji postupa u predmetu   7% (1)
-preko anonimnih radnika u sudu   7% (1)
-preko profesionalnih punomoćnika koji učestvuju u postupku   15% (2)
-preko stranaka koje učestvuju u postupku   30% (4)
-preko drugih lica koja imaju saznanja o postupku   7% (1)
Ukupan broj glasova: 13

Anketa nije naučna i reflektuje samo mišljenja onih korisnika koji su odlučili da učestvuju. Rezultate ne treba smatrati reprezentativnim, i tumačiti ih kao mišljenja korisnika, ili javnosti u opšte.

Menadžer
Poslati sadržaj: 0

• Re: Na koji način, po vašem mišljenju, mediji pretežno dolaze do informacija u vezi postupka pred sudom?

Poslao Anonymous User : 2004-10-06 10:08 PM

Mediji dolaze do podataka iz bilo kog izvora do kog dodju (uglavnom iz nepouzdanih rekla-kazala izvora), a uglavnom te podatke ne proveravaju. Često i sami novinari izmišljaju skandale na osnovu nepotpunih informacija. Da ne spominjemo to sto je veliki broj novinara, na žalost, pravno neuk a etički nedovoljno sazreo. Ali svaka roba nadje kupca - neko piše o parapsihologiji, a neko o svom viđenju pravne države. Sve je to sastavni deo naše kulture.

• Re: Na koji način, po vašem mišljenju, mediji pretežno dolaze do informacija u vezi postupka pred sudom?

Poslao Anonymous User : 2005-11-04 12:32 AM

Skoro sam pročitao tekst u jednim dnevnim novinama (neću reći kojim) i slatko sam se nasmejao onom što sam tamo video. Novinar je plasirao informaciju povodom jednog krivičnog postupka, pa je ispalo da je policija OPTUŽILA okrivljenog, da ga je javni tužilac OSLOBODIO od optužbe ali mu je ipak na kraju istražni sudija odredio pritvor.

Za nekoga ko se ne bavi pravom, ovakva informacija može izgledati sasvim normalno, ali kako se slučajno po malo razumem u osnovne pojmove krivičnog postupka, ovaj tekst govori jedino o tome da novinar koji ga je napisao uopšte nema predstavu šta je krivični postupak i ko je tu za šta nadležan (i ne samo novinar, nego očigledno to ne zna ni urednik koji je takvu informaciju pustio u štampu).

Za one koji ne poznaju pravila postupka, daću kratku ilustraciju (koja govori o tome da se razumem u automobile koliko i neki novinari u sudski postupak) - to bi bilo isto kao da je auto-lakirer popravio motor na kolima, potom ih je auto-limar ofarbao, a na kraju ih je auto-mehaničar dobro izlupao i sredio limariju.

Za razliku od prethodnog primera, ovakva situacija je još i moguća. Ona prethodna - nikako.

Poslao Anonymous User : 2007-09-13 05:28 PM

Pa dobro, ne mozemo svi biti pravno skolovani iako pravo i nije bas najtezi studij (a moze se i kupiti diploma iako doduse sad posle akcije ''Indeks'' malo teze) ali je bitno da novinari prate sudske postupke jer rad suda mora da bude transparentan. Tako je barem u normalnim demokratskim zemljama. I znam da nasa zemlja nije demokratska, niti je pravna drzava, ali opet, nekako se nadam da ce jednoga dana ipak postati jer bi nam tada svima bilo bolje.