• Da li ste imali neposredni dodir sa korupcijom u sudstvu i kakav?
• Da li ste imali neposredni dodir sa korupcijom u sudstvu i kakav?
Poslao
webmaster
:
2004-12-12 09:46 PM
Trenutni rezultati anketeAnketa nije naučna i reflektuje samo mišljenja onih korisnika koji su odlučili da učestvuju. Rezultate ne treba smatrati reprezentativnim, i tumačiti ih kao mišljenja korisnika, ili javnosti u opšte. |
Menadžer
Poslati sadržaj:
0
|
• Re: Da li ste imali neposredni dodir sa korupcijom u sudstvu i kakav?
Poslao
Anonymous User
:
2004-12-13 08:49 PM
Kao sudija, nikada nisam imao neposredni dodir sa korupcijom, niti je bilo kom od kolega ili stranaka palo na pamet da tako nešto pokuša. Mislim da, kad je reč o sudstvu, kod naših građana ipak postoji svest da se sudiji ne može nuditi imovinska korist, za razliku od drugih profesija kao što su npr. lekari ili organi uprave gde je gotovo uobičajena pojava da se za nešto što im je dužnost nudi novac ili pokloni.
|
Poslao
David
:
2005-08-28 06:55 PM
Za 20 god. rada NIKAD! |
Poslao
Anonymous User
:
2005-09-05 10:29 PM
Prema anketama u korupciju veruje vise gradjana koji nisu imali nikakav kontakt sa sudstvom, nego oni koji su imali takav kontakt. Takav podatak govori vise o rezultatima jedne kampanje nego o realnim pokazateljima. Inace je pre par godina bio jedan primer u jednom beogradskom sudu kada je sudija prijavio stranku koja je pokusala da mu ponudi novac (stranka je za to i krivicno gonjena i osudjena), pa su novine na kraju opet napadale pravosudje zbog takvog postupanja. |
|
Poslao
webmaster
:
2005-10-22 10:51 PM
Ukoliko imate sumnji da sud u bilo čemu ne postupa kako bi trebalo, imate mogućnost da se obratite Vrhovnom sudu Srbije i Nadzornom odboru koji razmatra pritužbe i kontroliše stručnost i savesnost rada svakog pojedinog sudije na području Republike Srbije. |
Menadžer
Poslati sadržaj:
0
|
|
Poslao
Miloš
:
2005-11-03 11:58 PM
Ne smatram da ste bili drski, samo ste izneli svoje mišljenje i niste nikoga vređali, tako da ovo što ste naveli smatram korisnim. Bilo bi neumesno da iznosim mišljenje o vašem slučaju, ali svakako postoji problem ako gubite poverenje u pravosuđe. Na to poverenje utiče i ponašanje samih sudija, koji, osim što moraju biti nepristrasni, treba da se i ponašaju tako da ničim ne dovode u sumnju nepristrasnost. Na to ponekad utiče i ponašanje advokata, među kojima na žalost ima i takvih koji pred strankom okrivljuju sudiju za sve nedaće. Ipak, poverenje u sudstvo ne zavisi samo od pojedinih sudija, niti od pojedinih advokata, već od načina na koji je postavljen ceo sistem. Upravo to je i svrha ove naše diskusije - da razmotrimo gde se i kako pojavljuje korupcija i šta je to što treba menjati u sistemu da bi iznašli delotvorne mehanizme kojim se možemo izboriti protiv svakog vida korupcije, i obezbediti nezavisno, nepristrasno i delotvorno sudstvo. Po mom mišljenju, jedan od načina uspostavljanje takvog sistema u kome bi članovi najviših sudskih tela (koja snose odgovornost za izbor, kontrolu rada i razrešenje sudija) bili birani od strane svih sudija i od predstavnika advokature - čime bi se na demokratski način u ta tela birali oni koji uživaju najveći ugled u struci, te bi se upliv politike i uticaj interesnih grupa znatno umanjio kod izbora i razrešenja sudija, što bi dalje svakako poboljšalo kvalitet sudijskog kadra. Inače, u slučaju sumnje u bilo koji sud (ili sudiju), možete se obratiti Nadzornom odboru jer telo ima ovlašćenje da proverava da li su sumnje osnovane i da li je u određenom sudskom postupku sudija postupao savesno i stručno, te da prema sudiji preduzme dalje mere ukoliko utvrdi da u predmetu nije tako postupano (ili da ih ne preduzme ukoliko utvrdi suprotno). Ideja iz koje je ovo telo nastalo odnosi na mogućnost da se građanin delotvorno zaštiti od nestručnog i nesavesnog rada (dakle, da nema "nedodirljivih" sudija), a sudstvo da očuva svoj autoritet (koji se veoma teško stiče, ali se vrlo lako gubi). Osim ovog, naše pravosuđe (kao deo države) sada je i pod jurisdikcijom Evropskog suda za ljudska prava, što je vrlo jaka garancija da građanin neće biti oštećen zbog eventualne greške ili lošeg rada domaćeg pravosuđa. Dakle, mislim da i u sadašnjim okolnostima možete imati poverenja u Nadzorni odbor, ili se u krajnjem obratiti Evropskom sudu za ljudska prava ukoliko ste iscrpeli sva pravna sredstva pred domaćim sudovima. Žao mi je ukoliko ste imali povoda da sumnjate u sud - zbog vas, ali i zbog velikog broja sudija koji čestito, vredno i vrlo stručno rade svoj posao. |
|
Poslao
Menjati sistem, a ne ličnosti
:
2005-11-06 11:15 PM
Oni koji se upuštaju u nečasne rabote nemaju straha od sankcije i obično iza sebe imaju jaku političku podršku, tako da na kraju ostanu nedodirljivi. Prosto, stiče se utisak da postoji razvijen sistem korupcije, pa se zato on mora sistemski i rešavati. Vrlo je teško dokazati korupciju i neposredno otklanjati njene posledice, ali promenom sistema korupcija se može suzbiti.
|
|
Poslao
Milos
:
2006-01-17 03:48 PM
Ne smatram da je bilo koje pitanje smešno, naročito ne ovo. Da bi smo došli do koliko-toliko realne ocene stanja treba da postavljamo i otvaramo pitanja, a tek tada može i da se delotvorno dejstvuje. Ako pitanja "guramo pod tepih", ako gušimo diskusiju i zasnivamo svoje zaključke na tzv. "opštepoznatim" činjenicama (koje uglavnom plasiraju različiti mediji i uglavnom pred neke izbore) tada nećemo doći ni do adekvatnih odgovora koji nam mogu pomoći da nađemo glavne generatore korupcije.
|
Poslao
Jovana bb
:
2006-01-23 05:43 PM
Vasi stavovi o korupciji postovani,jesu jasni i precizni,razumem i ogorcenost mlade gospodjice,ja bih nesto o drugoj vrsti korupcije,kad lokalna vlast u sprezi sa par mocnih ljudi,resava komunalna pitanja van svih zakonskih obzira po principu ja tebi ti meni,to je narocito izrazeno u manjim mestima. Vidite cudo koje je napravljeno u Indjiji,ali tamo rade mladi vesti i obrazovani ljudi,a ovde i drugde politicki komesari i njihovi nedotupavni...
|
Poslao
Anonymous User
:
2006-01-23 05:49 PM
|
Poslao
Miloš
:
2006-01-23 11:16 PM
anonymous wrote:
Korupcija nije samo krivično delo davanja i primanja mita, kako to naš narod uglavnom shvata. Korupcija u širem smislu, podrazumeva svaku zloupotrebu javne funkcije u cilju sticanja određene koristi za sebe ili za drugog (pa i kada se ne radi neposredno o sticanju imovinske dobiti već o aktivnostima koje imaju za cilj jačanje političke moći pojedinaca ili stranaka radi neograničenog upravljanja društvenim tokovima bez ikakve kontrole). Primeri u Srbiji su mnogobrojni (kada Ustavni sud utvrdi da neki podzakonski akt nije u saglasnosti sa zakonom, pa izvršna u sprezi sa zakonodavnom vlašću, umesto da se usaglasi izmeni zakon i potom donese isti podzakonski akt; kada se zbog političke kampanje vrši medijski pritisak na tužilaštvo i na sudstvo itd. itd. Da pođemo od čiste logike: za razliku od sudija koji se bave profesijom, političari se svuda u svetu bave politikom upravo da bi vršili što veći stepen uticaja na sve društvene tokove (to se ne odnosi ni na jednu stranku posebno, već na sve njih zajedno, jer je to suština politike). Stoga nije teško dokučiti gde se obično nalaze glavni generatori korupcije - da li to zaista kreće iz pravosuđa (gde rade sudije po profesiji koje se uglavnom nikad nisu bavile politikom i većina tim ne želi da se bavi) ili kreće iz organa izvršne i zakonodavne vlasti (gde glavnu reč, po prirodi stvari, vode političari) pa se reflektuje, između ostalog, i na pravosuđe - upravo zato što izvršna i zakonodavna vlast još uvek imaju presudan uticaj na pravosuđe (faktički odlučuju o izboru i napredovanju sudija, odlučuju o sudskom budžetu, imaju monopol nad medijima tako da mogu vršiti vrlo delotvoran pritisak na sudstvo itd.), dok pravosuđe nema nikakvog uticaja na izvršnu i zakonodavnu vlast - a u modernim demokratijama situacija je potpuno obrnuta. Inače, posmatrajući (kao sociološki fenomen) šta se u Srbiji dešavalo poslednjih godina, rekao bih da je gotovo pravilo da po proteku oko 2 godine nakon izbora izvršna vlast počinje agresivnije vršiti pritisak na sudove i vršiti uticaj na sve društvene tokove (mada dozvoljavam da je pogrešna ili preuranjena procena). Pretpostavljam da je to period koji je potreban da se uobliči koncept na koji način ostvariti politički uticaj u svim sferama. Samo izbalansiran odnos izvršne i sudske vlasti može dovesti do smanjenja nivoa korupcije, ali za to treba da postoji iskrena politička volja kod većine politički uticajnih faktora a izgleda da treba da prođe i neko vreme, da bi političke strukture sazrele i naučile da svoju igru igraju po nekim drugačijim pravilima u kojim njihova volja može biti kontrolisana i ograničena. |
Poslao
Joca bb
:
2006-01-24 05:18 PM
|
|
Poslao
a contrario
:
2006-02-06 02:18 AM
joca wrote:
Ne bih rekao, sudeći po onom što čitam po novinama, uglavnom se u medijima za korupciju optužuju prvostepene sudije... I uglavnom dok traje postupak po žalbi na njihove odluke koje se nekome ne sviđaju... Da li to govori o korupciji u pravosuđu ili možda o korupciji u novinarstvu...hm |
Poslao
Nesa
:
2006-02-09 11:38 AM
Na svojoj kozi i dzepu sam osetio sta je korupcija u sudstvu. Svi ste bre povezani ...,pocev od policije, preko advokata do sudija. Sudija u ... sudu komentarise koliko je velika moja kuca *verovatno misleci da imam ja puno novca, pa sto bi onda bio ja uopste ostecen u konkretnom slucaju. Kakav je bre to primitivizam. |
Poslao
webmaster
:
2006-02-10 12:27 AM
nesa wrote: Sudija ...komentarise koliko je velika moja kuca *verovatno misleci da imam ja puno novca, pa sto bi onda bio ja uopste ostecen u konkretnom slucaju... Iz vašeg prethodnog komentara odstranjeni su pogrdni izrazi (jer je upotreba takvih izraza protivna pravilima ovog foruma), ali je suština komentara zadržana. |
Menadžer
Poslati sadržaj:
0
|