• Da li bi reizbor bio protivustavan i da li za to postoji politička volja za reizbor sudija?
• Da li bi reizbor bio protivustavan i da li za to postoji politička volja za reizbor sudija?
Poslao
webmaster
:
2007-05-21 08:34 PM
Često smo u prilici da čujemo političke izjave da će se stanje u pravosuđu popraviti opštim reizborom sudija. Šta mislite o tome? Trenutni rezultati anketeAnketa nije naučna i reflektuje samo mišljenja onih korisnika koji su odlučili da učestvuju. Rezultate ne treba smatrati reprezentativnim, i tumačiti ih kao mišljenja korisnika, ili javnosti u opšte. |
Menadžer
Poslati sadržaj:
0
|
• Re: Da li bi reizbor bio protivustavan i da li za to postoji politička volja za reizbor sudija?
Poslao
Anonymous User
:
2007-05-29 12:02 AM
Reizbor bi definitivno bio protivustavan, a mislim da za to nema ni iskrene političke volje jer mi se čini da to nije cilj baš svih stranaka koje čine vladajuću koaliciju. Političari nisu glupi - sama tema reizbora bila je vrlo podobna za pridobijanje biračkog tela, ali je pitanje koliko je reizbor uopšte ostvarljiv (čega su gotovo sigurno svesni i sami političari) jer bi, čak i da se izaberu najbolje sudije na svetu, posledice opšteg reizbora osećali godinama u vidu zaostataka u rešavanju tekućih predmeta. Mislim da se stvari prosto moraju rešavati na potpuno drugačiji način i da je potrebno menjati sistem i organizaciju; a u kadrovskom smislu, treba imati u vidu dva:
|
• Re: Da li bi reizbor bio protivustavan i da li za to postoji politička volja za reizbor sudija?
Poslao
Anonymous User
:
2007-06-14 09:27 PM
|
Poslao
Anonymous User
:
2007-06-16 10:32 AM
Kako uopste govoriti o reizboru kada je jasno odredjeno kada i na koji nacin prestaje sudijska funkcija, koja je, ako ja dobro pamtim, stalna i nezavisna. Termin reizbor uopste ne postoji, tako da je jako tesko govoriti o njemu, jer po mom misljenju reizbor nije moguce sprovesti, jer reizbor ne postoji, postoji samo razresenje i ponovno biranje na istu funkciju, ali ni to ne bi bilo moguce, jer ne moze se biti razresen i ponovo biran za sudiju, a pogotovu jer nije moguce odrediti kriterijume po kojima bi se reizbor sprovodio, ukoliko bi zamislili da on moze postojati, a koji bi bili pravedni i nemanipulativni.
|
Poslao
Anonimus
:
2007-07-28 02:37 PM
Dragi Miloše,
|