Pređi na sadržaj.

Moji alati

• Šta vidite kao najveću prepreku nezavisnosti sudstva?

Odgovori: 8   Videlo: 6220
Gore jedan nivo
Morate biti registrovani član ovog sajta da bi ste mogli da šaljete odgovore na ovaj forum.

• Šta vidite kao najveću prepreku nezavisnosti sudstva?

Poslao webmaster : 2006-02-13 06:54 PM

Trenutni rezultati ankete

uticaj zakonodavne i izvršne vlasti na sudstvo (izbor, razrešenje, budžet)   30% (20)
uticaj interesnih grupa na sudstvo (polit. stranke, krupan kapital, organizovani kriminal)   44% (29)
lošu kadrovsku struktura sudija (nestručnost ili nesavesnost)   16% (11)
loše uslove rada u sudstvu (materijalni položaj sudija, tehnički i prostorni uslovi)   7% (5)
Ukupan broj glasova: 65

Anketa nije naučna i reflektuje samo mišljenja onih korisnika koji su odlučili da učestvuju. Rezultate ne treba smatrati reprezentativnim, i tumačiti ih kao mišljenja korisnika, ili javnosti u opšte.

Menadžer
Poslati sadržaj: 0

angry Re: Šta vidite kao najveću prepreku nezavisnosti sudstva?

Poslao Anonymous User : 2006-02-14 10:49 PM

Sudstvo mora da se očisti od svih onih koji su svojim nesavesnim ponašanjem ukaljali ovu časnu profesiju. Sve dok svaki građanin ne bude potpuno siguran da ni jedan jedini sudije ne može biti potkupljen ovoj zemlji nema budućnosti.

Ne vredi bežati od stvarnosti. Milošević ne bi mogao tako daleko dogurati, da ga mnogi nisu sledili, i ako su znali da nas vode u sunovrat.

• Re: Šta vidite kao najveću prepreku nezavisnosti sudstva?

Poslao Anonymous User : 2006-02-17 12:56 AM

Zapravo mislim da su prve dve stavke veoma povezane: zakonodavna i izvršna vlast sa jedne (koji dominiraju nad sudstvom), i razne interesne grupe sa druge strane (koje prvenstveno preko zakonodavne i izvršne vlasti ostvaruju značajan uticaj). Činjenica je da ni jedan sudija koji je postupao u nekom predmetu za koji je bila zainteresovana neka politička stranka više nikada ne može računati na podršku te stranke ako ne donese odluku kakva njima odgovara - i tu nema izuzetaka, to se odnosi na sve stranke. Je li to borba političke elite za nezavisnost sudstva, ili pak nešto sasvim drugo?

Poslao Anonymous User : 2006-03-11 07:55 PM

neodgovarajuce male plate, velika odgovornost potreba za stalnim usavrsavanjem i veliki obim posla, odnosno, predmeta po jednom sudiji a nezavisnost sudstva je diskutabilna gledajuci sam nacin izbora sudija kod nas, evidentna je degradacija casne profesije u ovom vremenu kao i celog pravnog sistema:oops:

Poslao Anonymous User : 2006-03-13 06:49 PM

Ne znam kako je to u Beogradu ali provincijske sudije ne moraju stalno da se dokazuju a ni da se usavrsavaju njihova su iskusenja mnogo manja kao i nagrada za dobro odradjeni posao,ovde naravno mislim na korupciju.
Jocabb

Poslao Anonymous User : 2006-03-31 10:38 PM

Ja mislim da je glavna prepreka nezavisnosti sudstva NEDOSTATAK LIČNOG INTEGRITETA SUDIJA, i smatram da glavni pritisci ne dolaze spolja, NEGO OD SAMIH PREDSEDNIKA SUDOVA, koji "prijateljski sugerišu" kolegi da treba prodati nepokretnost bez dokaza o pravu svojine, ili usvojiti privremenu meru bez opasnosti od nastanka nenadoknadive štete, ili odbiti tužbeni zahtev koji je osnovan, ili uputiti na parnicu onoga koji je jači u pravu... a sve to zato što se u sudovima neguje PODANIČKI MENTALITET, i svaki sudija vrlo dobro zna kroz kakav sistem selekcije je prošao, još otkad je bio pripravnik, pa kad je biran za stručnog saradnika, pa koliko je morao da vodi kuloarskih razgovora i plasira servilnih osmeha pred kolegijum na kome se odlučivalo o ocenama saradnika za izbor sudija. Ceo postupak selekcije kadrova je NEGATIVAN, JOŠ OD SAMOG POČETKA, pa se umesto osobe od integriteta, širokih pogleda i demokratskog profila dobija prosečan sudija opštinskog suda - uplašena kokica od 42 godine, koja je tek pre 3 godine izabrana za sudiju, posle 10 godina saradničkog staža i skapavanja u ostavinama, pa sad strepi od svake privremene mere, jer ne zna šta da napiše u pravnoj pouci, ni kome izjaviti žalbu, ni i u kom roku, i samo joj je bitno da nekako napabirči magičnu brojku od 23 predmeta mesečno, kako ne bi skretala pažnju na sebe neefiksnošću. I kako onda očekivati da se ona odupre predsedniku suda koji joj neko rešenje "prijateljski sugeriše", ili uticajnom advokatu koji je "dobronamerno savetuje"?

Nekako imam utisak da se sve posmatra crno-belo i zamagljuje Miloševićem, problem je mnogo dublji i samim tim mnogo teže rešiv, potrebno je određeno DUHOVNO FORMIRANJE KADROVA U SUDU, a bojim se da nijedna reforma to ne može da učini. Samo vreme, a ni ono nije neograničeno... Bar za neke od nas....

Poslao Anonymous User : 2006-05-14 02:04 PM

anonymous wrote:
... prosečan sudija opštinskog suda - uplašena kokica od 42 godine, koja je tek pre 3 godine izabrana za sudiju, posle 10 godina saradničkog staža i skapavanja u ostavinama...

Kao jedan od muških predstavnika srpskog pravosuđa moram da izrazim neslaganje sa navedenim profilom sudije, jer se u njemu uopšte ne prepoznajem.

Ali šalu na stranu, moram priznati da na žalost ima istine u prethodnom komentaru utoliko što veći deo sudija, izuzev verbalno, nema snage da se suštinski odupre činovničkom načinu razmišljanja koji postaje manir naročito poslednjih godina. Efekat takvog pristupa sudovanju je taj, što se rešavaju lakši predmeti dok se teži "preskaču" (da bi se dostigla nerealna i činovnički ustanovljena norma koja posmatra samo broj završenih predmeta) i što se predmeti rešavaju linijom manjeg otpora - na bilo koji način koji će omogućiti da se predmet razvede kao okončan.

Štetnost takvog pristupa po građane je višestruka a posledice će se na globalnom planu tek osetiti nakon više godina.