• Upisi prava na nepokretnostima
• Upisi prava na nepokretnostima
Poslao
webmaster
:
2005-12-25 02:41 AM
Još uvek su aktuelne rasprave oko upisa prava na nepokretnostima - organ uprave ili sud; katastar, ili zemlišne knjige? |
Menadžer
Poslati sadržaj:
0
|
• Re: Upisi prava na nepokretnostima
Poslao
Joca katastar u BB
:
2005-12-26 05:50 PM
Ne mislim da je to prava dilema,za mene je gospodo sudije veci problem da li su ti koji odlucuju o uknjizbi prava na nepokretnosti strucni i obrazoani da to rade. To nikako ne moze da bude nadleznost geodetskih strucnjaka bez obzira sto su oni iskljucivo staresnine geodetskih sluzbi.
|
Poslao
Anonymous User
:
2005-12-26 11:53 PM
Pa valjda oni i ne odlučuju, već pravnici koji su zaposleni u katastru i koji bi trebalo da vode postupak upisa. |
Poslao
Jovana BB
:
2005-12-28 04:15 PM
E sad dolazimo do sustine problema,ako pravnik donese resenje i upise nosioca prava na nepokretnostima, a to isto resenje treba da potpise Direktor koji jos uz to ima Visu geodetsku a on to ponekad odbija da ucini,sta onda?
|
Poslao
Joca katastar u BB
:
2005-12-28 04:19 PM
Problem se ipak samo svodi na nadleznost a geodetski kadrovi su u vecini u RGZ-u pa je oni i utvrdjuju? |
Poslao
Milos
:
2005-12-29 12:15 AM
Mislim da se problem ne svodi na pitanje nadleznosti organa, vec na jedan drugi segment koji je proceduralne prirode. Radi se o ovlascenju sluzbenog lica da donosi resenje u smislu cl. 195. u vezi sa cl. 11. Zakona o opstem upravnom postupku. S obzirom da je direktor taj koji potpisuje resenja, tada se ne moze reci da resenje donosi pravnik u okviru sluzbe RGZ (koji je ovlasceno sluzbeno lice samo za vodjenje postupka ali ne i za odlucivanje), vec pravnik (kao ovlasceno sluzbeno lice) samo skicira resenje (cl. 195. ZOUP), dok je direktor taj koji resenje donosi (potpisuje) i koji, naravno, odgovara za zakonitost svoje odluke.
|
Poslao
Jovana bb
:
2006-01-01 02:11 PM
Novi Zakon o drzavnoj upravi u cl. 84. propisuje da resenja u upravnom postupku mogu donositi samo lica sa visokom strucnom spremom odgovarajuce struke,imamo li mi to koliziju Zakona ili je u pitanju subordinacija u drz.organima koja je dirktno stetna za odlucivanje o upisu prava na nepokretnosti.
|
Poslao
webmaster
:
2006-01-06 10:45 AM
Ovo što ste sada naveli predstavlja dobar argument koji možete da potkrepite vaš stav. Pretpostavljam da je organizacija u vašoj GU posledica "inercije" koja je preostala zbog dugoodišnje primene ZOUP.
|
Menadžer
Poslati sadržaj:
0
|
Poslao
Joca bb
:
2006-01-06 02:17 PM
Veruj te mi da sam se umorila dokazujuci da u drzavnoj upravi kao i u sudu moraju da rade samo strucni i obrazovani kadrovi. Zato postoji Zakon ali i interesne grupe onog ogromnog korpusa nesposobnih i neobrazovanih koji ovu drzavu cine jadnom.
|
Poslao
Jovana B. Basta
:
2006-01-06 11:03 PM
Nije mi cilj da promovisem svoju opsesiju,jer to nije opsesija nego izazov da se jedno inteligentno ljudsko bice suprostavi ogranicenjima ljudske gluposti,a to je gospodo sudije verujem i Vas stav,jer upravo ste se Vi borili protiv voluntarizma u postupku uknjizbe prava... |
Poslao
Anonymous User
:
2006-01-14 01:47 PM
Interesuje me u kojoj meri je vezivanje upotrebne dozvole za uknjizbu prava svojine na objektu u skladu sa Zakonom o svojinskim odnosima.
|
Poslao
webmaster
:
2006-01-15 12:15 AM
Smatram da može; sticanje prava na nepokretnostima je pod posebnim režimom, a postupak koji se tiče administrativnih odobrenja (pa i upotrebne dozvole) je u opštem interesu (zato bi bio u skladu i sa čl. 1. Protokola 1. uz Evropsku konvenciju i ne bi predstavljao preterano mešanje države u svojinskopravne odnose). Ovo naročito kad je reč o gradskom području, gde zbog gustine naseljenosti uvek postoji veća opasnost od štete usled nesolidne gradnje objekata (da ne govorimo problematici planiranja prostora i urbanističkim planovima). Imamo skorašnji primer rušenja zgrade u Beogradu, zbog koga smatram da gradnja uvek mora da se isprati kroz sve faze i da mora postojati režim administrativnih odobrenja. Čak mislim da to mora biti i strožije, kao npr. u Nemačkoj (gde se ni građevinska dozvola ne može dobiti bez dokaza o obezbeđenim sredstvima za okončanje radova u roku a kamoli da se može nešto izgraditi ili uknjižiti bez administrativnog odobrenja). Ili, primer Hrvatske gde Republika postaje vlasnik na svakom objektu izgrađenom u gradskom području bez građevinske dozvole (a graditelj ima pravo samo da ga koristi do rušenja ili konačne odluke o sudbini objekta). Što se tiče privremenih objekata, oni po svojoj prirodi nisu podobni za uknjižbu jer ona pretpostavlja trajno stanje(mada i na takvim objektima može postojati pravo svojine). Ukoliko se pak izvrši promena namene, pa organ uprave to odobri i za takav objekat izda upotrebnu dozvolu kao za objekat trajnog karaktera, tada to više ne ulazi pod režim privremenog objekta. |
Menadžer
Poslati sadržaj:
0
|
|
Menadžer
Poslati sadržaj:
0
|
Poslao
Anonymous User
:
2006-01-15 11:08 AM
Sad se javlja problem kako objasniti gradjaninu kome je sud priznao pravo svojine na objektu,da nije vlasnik jer je gradio na gradskom odnosno drzavnom gradjevinskom zemljistu i nema upotrebnu dozvolu?
|
Poslao
Milos
:
2006-01-17 03:23 PM
Naravno da se i takvi objekti (bespravno izgrađeni na kojima je sud odlukom utvrdio svojinu nekog lica) mogu rušiti po odluci organa uprave. Takva odluka iscrpljuje svoje dejstvo jedino u odnosu graditelja prema trećim licima, do odluke organa uprave o rušenju ili legalizaciji, ali ne dira u ovlašćenja upravnog organa da sruši objekat (zahtevi usmereni na državu kao vlasnika zemljišta se odbijaju; a sama odluka ne sadrži i odluku o pravu korišćenja zemljišta niti intabulacionu klauzulu "...dužan da prizna i trpi upis..." jer za to nisu ispunjeni zakonski uslovi - jednostavno, takve odluke sadrže samo deklarativno utvrđenje postojanja prava svojine određenog lica, pa same za sebe nisu dovoljne za uknjižbu).
|
Poslao
Joca katastar u BB
:
2006-01-20 09:48 PM
Jos nesto ne bih rekla da su to samo administrativne zabrane, ako covek ne moze da stekne svojinu na objektu dok ne pribavi upotrebnu dozvolu,onda to znaci da jedan administrativni akt ima jacu pravnu snagu od sudskog. a to je slucaj kod gradnje na gradjevinskom zemljistu u dravnoj svojini,
|
Poslao
Viki
:
2006-08-11 11:08 PM
Poštovani,
|
Poslao
webmaster
:
2006-10-12 11:43 AM
Ovo je faktičko pitanje koje se tiče načina dokazivanja osnova sticanja prava svojine u situaciji u kojoj je titular bio ranije uknjižen, a knjige su u međuvremenu uništene.
|
Menadžer
Poslati sadržaj:
0
|
Poslao
Anonymous User
:
2006-12-11 07:02 PM
Ja seusudjujem koleginici preneti neka svoja iskustva. katastar je bio i jeste samo evidencija nepokretnosti (zemlj. i zgrada) upis u zem. knjige ili katastar nepokretnosti u Srbiji je sticanje svojine modus aqirendi. E sad ako su zem. knjige ostecenje ili unistenje pitanje je samo kako Vas zakon propisuje (ja ga ne znam)da se moze steci pravo svojine. Na osnovu podobne isprave,ili na drugi nacin. Mi smo preuzimali katastar i prema stanju u katastru utvrdjivali pravo upisanog lica. Vi tu imate ulogu sudije. Ovo se sudijama nikako ne dopada... parnica bi po meni bila suvisna,
|
|